ßßß
Składniki:100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)100g masła100g cukru2 jajka60g mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżka ekstraktu z wanilii150g truskawek
Wykonanie:- masło rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć na blat, dodać połamaną na kawałki czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty do rozpuszczenia się czekolady, wymieszać- masę czekoladową pozostawić do ostygnięcia- jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą masę (ubijać co najmniej 5 minut)- mąkę przesiać i wymieszać z kakao
- do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, cały czas ubijać- do ubijanej masy małym strumieniem wlać ostudzoną czekoladę, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste), wyrównać- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, przekroić na połówki- na masie czekoladowej ułożyć w niewielkich odstępach połówki truskawek, przecięciem do góry- brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 25-35 minut w zależności od piekarnika
- ciasto powinno być zapieczone z wierzchu, ścięte na całej powierzchni (nie może się trząść, jeśli poruszymy formą), nie należy piec go jednak za długo, gdyż dobre brownie jest w środku lekko klejące i wilgotne- przy pieczeniu brownie nie sprawdzimy stopnia upieczenia za pomocą patyczka, gdyż ciasto nie jest w środku suche; jeśli jednak mamy wątpliwości, można wbić patyczek, który powinien być po wyjęciu lekko oblepiony masą czekoladową, ale nie surowym ciastem- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, dopiero wtedy kroić
Brownie przechowujemy w temperaturze pokojowej, ze względu na dodatek owoców najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni.