Wykonanie

Po wczorajszym Waszym kręceniu nosem na przesłodzone
ciasteczka amerykańskie ;-) proponuję Wam rodzime
biszkopty z
makiem przełożone
dżemem -
bitki vel baletki. Ja upieram się przy nazwie
bitki (nie mylić z wołowymi ;P), ponieważ wychowałam się w Słupsku i tam właśnie pod taką nazwą są sprzedawane. Są pyszne, a sami wiecie, że kupne nie zawsze są idealnie świeże - trzeba trafić. Teraz możecie
mieć świeżutkie w domu w każdej chwili! Nawet zaraz :-). Przepis pochodzi ze starego notatnika mojego Dziadka, piekarza i cukiernika, musiałam tylko zmienić proporcje z 40 jaj i 2 funtów
mąki, na bardziej pasujące do warunków domowych. Bardzo polecam!

Składniki na 2 blaszki pojedynczych
ciasteczek:3
jajka,
białka i
żółtka osobno80 g drobnego
cukru do wypieków75 g
mąki pszennejmak, do posypaniagęsty
dżem lub
marmolada, do przełożeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać
cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać
cukru na jeden raz) i ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać
żółtka, ubić. Wsypywać powoli przesianą
mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okragłą tylką o szerokości 1 cm i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy
między ciastkami. Przed samym pieczeniem posypać
makiem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Często piekę je na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować,
ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.Wystudzić, przełożyć
dżemem.Ważne:
białka niedokładnie ubite lub mało delikatnie wymieszana masa jajeczna z
mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce
ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z
ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz (z termoobiegiem).Smacznego :-).
