Wykonanie

Kruche
ciastka drożdżowe z
marmoladą moja mama piekła odkąd pamiętam. Jako mała dziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie”
ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :)
Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa
marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z
cukrem bez
marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają.Moje
ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą zaskoczeni, że to nie są
ciastka z
cukierni :)Składniki na około 50-60 sztuk:3,5 szklanki
mąki pszennej230 g
margaryny (niecała kostka)1
jajko1
żółtko35 g świeżych
drożdży (1/3 małej kostki)1 szklanka
śmietany (18%)1 łyżka
cukru400 g
marmolady brzoskwiniowej (lub innej)Do posmarowania:1
białkokilka łyżek
cukru
Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę
cukru i ucierać razem aż
drożdże zamienią się w płyn. Do miski wlać
śmietanę i dobrze wymieszać z
drożdżami.Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki
margarynę,
jajko i
żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać
drożdże ze
śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło.





Stolnicę lekko wysypać
mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2- 3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o
boku około 6 cm .
Białko roztrzepać widelcem.Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość
marmolady i posmarować
białkiem 2 przeciwległe rogi każdego kawałka (używam do tego celu pędzla). Posmarowane
białkiem rogi połączyć ze sobą lekko dociskając. Każde
ciastko z wierzchu posmarować
białkiem i zamoczyć w cukrze posmarowaną strona. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170-180 stopni (grzałka góra-dół) około 15 minut. Warto wyciągnąć jedno ciasto i ostrożnie spróbować, czy jest upieczone. Ja wolę
ciastka niezbyt przypieczone, więc ich pilnuję.Ponieważ
ciastek wychodzi dużo warto przygotować sobie dwie blaszki i piec w nich
ciastka na przemian nie wymieniając papieru.

Zapraszam również po inne PRZEPISY NA
CIASTKA I
CIASTECZKA