ßßß
Baletki:Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:3 jajka (białka i żółtka osobno)80 g drobnego cukru do wypieków75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)mak, do posypaniadżem lub marmolada do przełożeniaBiałka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote.Wystudzić, przełożyć dżemem.Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.