Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku 2014 :) Postanowiłam, jako pierwszy w tym roku wrzucić przepis na
ciasteczka baletki, czyli
bitki z
makiem przekładane
marmoladą. Pamiętam, że Mama zabierała mnie do małej, sopockiej
cukierni, która znajdowała się w piwnicy, gdzie nie było miejsca by usiąść, ale były baletki. Moje, nasze ulubione
ciasteczka. Pamiętałam ich smak bardzo dokładnie i przygotowując ten przepis była nutka strachu, czy aby na pewno będą smakować tak samo. Okazało się, że to jest smak dzieciństwa :)"Moje wypieki i desery" D. Świątkowska

75 g
mąki pszennej3
jajka80 g
cukrumakmarmoladaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, łyżka po łyżce dosypywać
cukier ciągle ubijając.Dodać
żółtka i zmiksować.Powoli wsypywać przesianą
mąkę i delikatnie, ręcznie szpatułką wymieszać masę (trzeba robić to delikatnie, by pozostały pęcherzyki powietrza, jeśli ulegną zniszczeniu
ciasteczka nie wyrosną).Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie krążki, zostawiając odstępy.
Ciasteczka posypać
makiem.Piec w temp. 180 st.C. przez 15-20 minut - do zezłocenia (obie blachy należy piec równocześnie).Wystudzone krążki smarować
marmoladą i łączyć ze sobą w pary.

