Wykonanie

Mam smutne przeczucie, że to już końcówka sezonu
czereśniowego... Postanowiłam pożegnać się z nimi pysznymi i prostymi babeczkami.
Czereśnie zapiekamy w cieście, a dodatkowo dekorujemy nimi
polewę czekoladową. Niewielki dodatek
jogurtu sprawia, że babeczki są bardziej puszyste niż zazwyczaj. Wspaniałe z każdymi
owocami sezonowymi :-).Składniki na 12 babeczek:140 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 szklanki i 1 łyżka
jogurtu greckiego1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny lub
migdałów24
czereśnieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy
maślanej na zmianę z
jogurtem, miksujac krótko, tylko do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (najprościej przy pomocy rękawa cukierniczego), nakładając do 3/4 wysokości papilotki. W sam środek wetknąć
czereśnię, tak, by zanurzyła się w cieście do połowy.Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160ºC, bez termoobiegu.Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej30 g
masłaW małym garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę. Chwilę poczekać, mieszając co pewien czas, do jej rozpuszczenia. W razie potrzeby garnuszek lekko podgrzać na małej mocy palnika. Przestudzić, by polewa lekko zgęstniała.Wykonanie:Każdą wystudzoną babeczkę ozdobić
polewą czekoladową, na wierzch położyć po dodatkowej
czereśni.Smacznego :-).


