ßßß
Marzyły mi się babeczki na wzór słynnego tortu. Mocno czekoladowe i mocno wiśniowe. Są pyszne, mięciutkie i... tylko trochę wiśniowe ;-). Czekolada gorzka zdecydowanie zdominowała smak babeczek. Jeśli się za nie zabierzecie, musicie pamiętać, że na wierzchu ma być duuużo bitej śmietany i duuużo wiśni, co doda babeczkom wyrazistości. Polecam!Składniki na 12 babeczek:1/4 szklanki wiśni z kompotu, syropu lub świeżych1/4 szklanki kompotu z wiśni lub syropu80 g masła50 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobnego cukru do wypieków35 ml kirschu (cherry brandy)1 szklanka mąki pszennej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka kakao1 jajkomniej niż pół szklanki wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru wody) - w całości lub połówkach do ciastaPonadto:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki cukru pudruwiórki czekoladowe do dekoracjiwiśnie do dekoracjiWiśnie (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, wydrylować. Zmiksować blenderem z kompotem lub syropem.Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, kirsch, podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić.Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z przestudzoną masą, dodać lekko roztrzepane jajko. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu dodać wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.Ciasto rozłożyć do papilotek, do każdej nakładając masę do połowy wysokości papilotki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.Schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier umieścić w misie miksera i ubić. Udekorować babeczki: bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi, wiśniami.Smacznego :-).