ßßß
Słynne owsiano - kokosowe ciastka, z domieszką golden syrupu. Podczas I Wojny Światowej pieczone przez australijskie matki i żony dla ich chłopców walczących w Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Dlatego z początku zwane były 'ciastkami żołnierzy'. Przepis został tak skonstruowany, by dobrze znosiły daleki transport... Ciastka są pyszne. Chrupiące w dniu pieczenia, łagodniejące i bardziej miękkie po kilku dniach przechowywania. Warto wypróbować!Składniki na 20 - 25 ciastek:85 g płatków owsianych85 g wiórków kokosowych100 g mąki pszennej70 g cukru pudru100 g masła, roztopionego1 łyżka golden syrupu /można zastąpić płynnym miodem/1 łyżeczka sody oczyszczonejDo naczynia wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło, dodać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn 'GoodFood' - '101 cakes & bakes'.