ßßß Cookit - przepis na Anzac Biscuits

Anzac Biscuits

nazwa

Wykonanie

Słynne owsiano - kokosowe ciastka, z domieszką golden syrupu. Podczas I Wojny Światowej pieczone przez australijskie matki i żony dla ich chłopców walczących w Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Dlatego z początku zwane były 'ciastkami żołnierzy'. Przepis został tak skonstruowany, by dobrze znosiły daleki transport... Ciastka są pyszne. Chrupiące w dniu pieczenia, łagodniejące i bardziej miękkie po kilku dniach przechowywania. Warto wypróbować!
Składniki na 20 - 25 ciastek:
85 g płatków owsianych
85 g wiórków kokosowych
100 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego
1 łyżka golden syrupu /można zastąpić płynnym miodem/
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Do naczynia wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier, wymieszać. W małym rondelku roztopić masło, dodać golden syrup, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody, wlać do rondelka z masłem i syrupem, wymieszać. Połączyć zawartość rondelka z suchymi składnikami, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości większego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać (zachowując odstepy, ciastka się sporo rozleją na boki). Ja dodatkowo spłaszczałam je jeszcze po 2 minutach pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC około 8 - 10 minut (uwaga: szybko 'łapią' kolor).
Odczekać chwilę (będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenieść na drucianą siatkę, by wystygły.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - magazyn 'GoodFood' - '101 cakes & bakes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/anzac-biscuits