Wykonanie
Ciastka są naprawdę baaardzo duże! Ale też bardzo smaczne, kruche, najlepsze na ciepło, jak te kawałki
czekolady na ciastkach (i w środku) są jeszcze płynne... nie można się od nich oderwać ;-).Składniki na 15 - 18 sztuk:250 g
gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)100 g
mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki75 g jasnego
cukru muscovado85 g
masła, w temperaturze pokojowej100 g
masła orzechowego (typu 'crunchy')1
jajkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g
mąki pszennej1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej100 g dużych
solonych orzeszków ziemnychW kąpieli
wodnej rozpuścić 100 g połamanej
gorzkiej czekolady. Przelać do naczynia, wsypać do niej
cukier, dodać
masło,
masło orzechowe,
jajko,
wanilię i dobrze wymieszać lub krótko zmiksować. Wsypać
mąkę pszenną,
sodę, proszek, połamaną
mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej
gorzkiej czekolady i
fistaszki. Wymieszać.Na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi
ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g
czekolady powtykać w
ciastka.Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.Smacznego :-).


Przepis pochodzi z GoodFood Magazine '101 cakes and bakes'.