Wykonanie
Ciasto jest rewelacyjne. Smakuje jak sklepowe batoniki „mleczna kanapka” Ciasto jest zwarte,twarde,dlatego lepiej nie trzymać go w lodówce.
Biszkopt:– 5 jaj– 3/4 szkl.
cukru– 30 g
kakao– 90 g
mąki tortowej– szczypta
soli– 1 łyżka
soku z cytryny– 2 łyżki
oleju– 2 łyżki
mlekaJajka ubić z
cukrem i
solą na jasną, puszystą masę (najpierw można ubić same
białka z
cukrem, a dopiero później dodać
żółtka). Gdy masa zgęstnieje, dodać
sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać
olej i
mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy
mąkę z
kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.Upieczony
biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym, wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.Krem:– 1/2 szklanki
mleka– 1/2 szklanki
cukru *– 250 g
masła– 1
cukier waniliowy– 2 szklanki
mleka w proszkuMleko (płynne) zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Odstawić do wystygnięcia.
Masło (ogrzane do temp. pokojowej) utrzeć na puszystą masę. Powoli wlewać
mleko z
cukrem, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodawać
mleko w proszku.Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczony i przekrojony na dwa blaty
biszkopt.Ciasto lekko schłodzić, po czym oblać
polewą czekoladową.Polewa:– 100 g
czekolady deserowej– 60 g
masłaMasło pokroić na kawałeczki,
czekoladę połamać i razem rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać.Uwagi:Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale przed podaniem wyjąć około 2 godziny wcześniej, żeby zmiękło (ja wstawiłam na noc do spiżarki – rano wprost rozpływało się w ustach, bez dodatkowego „ogrzewania”