Wykonanie
W 1/2 litra gorącej
wody rozpuścić 50 g
żelatyny i rozlać do 3 szklanek po równo. Odstawić do ostygnięcia.Masa brązowaSkładniki:3
żółtka2
białka3 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoWykonanie:Ubić
białka na sztywno, stopniowo dodawać
cukier, dodać
żółtka i
kakao, cały czas miksując. Wlewać strużką ostudzoną
żelatynę i zmiksować. Masę wlać szybko do tortownicy i wstawić do lodówki do stężenia.Masa żółtaSkładniki:3
żółtka2
białka3 łyżki
cukruWykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier,
żółtka i stopniowo
żelatynę, po czym wlać na zastygniętą już masę brązową.Masa białaSkładniki:2
białka3 łyżki
cukrucukier waniliowy180 g
śmietany 18% lub 12%Wykonanie:Ubić
białka na sztywną pianę, dodać
cukier i cały czas ubijając, dodać
śmietanę i na końcu
żelatynę. Wlać na masę żółtą i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.Dodatkowo:1
galaretka, np. malinowa
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości
wody. Ostudzić, tężejącą wylać na masę białą.Jedna porcja ze zdjęcia dostarcza ok. 116 kalorii.Smacznego!