Wykonanie
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson – Lato w kuchni przez okrągły rok”. Dorobiłam się wreszcie maszynki do
lodów i postanowiłam zainaugurować jej rozruch właśnie tym przepisem

Składniki :4 batoniki Daim (kupiłam w Ikei)600 ml
śmietany 18%6
żółtek125 g drobnego
cukruWykonanie :Należy połamać batoniki Daim na kawałki, włozyć do malaksera i zmielić na jednolitą miazgę o wyglądzie lśniącego piasku. Przesypać na talerz i wstawić do lodówki.Podgrzać
śmietanę, utrzeć
żółtka z
cukrem i stale mieszając, zalać gorącą
śmietaną. Przelać mieszankę do rondla i gotuj, aż zmieni się w aksamitny krem custard.Odstawić do wystygnięcia, a przed wlaniem do maszynki do
lodów zmieszać ze zmielonymi batonikami Daim. Z przepisu wychodzi około 8 porcji.
