ßßß Cookit - przepis na Lody Daim

Lody Daim

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson – Lato w kuchni przez okrągły rok”. Dorobiłam się wreszcie maszynki do lodów i postanowiłam zainaugurować jej rozruch właśnie tym przepisem
Składniki :
4 batoniki Daim (kupiłam w Ikei)
600 ml śmietany 18%
6 żółtek
125 g drobnego cukru
Wykonanie :
Należy połamać batoniki Daim na kawałki, włozyć do malaksera i zmielić na jednolitą miazgę o wyglądzie lśniącego piasku. Przesypać na talerz i wstawić do lodówki.
Podgrzać śmietanę, utrzeć żółtka z cukrem i stale mieszając, zalać gorącą śmietaną. Przelać mieszankę do rondla i gotuj, aż zmieni się w aksamitny krem custard.
Odstawić do wystygnięcia, a przed wlaniem do maszynki do lodów zmieszać ze zmielonymi batonikami Daim. Z przepisu wychodzi około 8 porcji.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=201