Wykonanie
Składniki:Spód:340g
ciastek digestive ( z
czekolada mleczna i ciemną i zwykłych )110 g rozposzczonego
masłaMasa serowa:250 g
sera Ricotta400 g
serka Philadelphia250 g
sera tłustego 2x zmielonego5 jaj szklanka
cukru brązowegocukier waniliowy2 łyżki
mąki pszennej( dałąm krupczatki)100 g zmielonych migdałowsok i starta skórka z 1
cytrynyWykonanie:
Ciastka rozkruszyć i połączyć z roztopionym
masłem. Przelożyć na okrągłą formę, wyłożoną papierem. Nagrzać piekarnik do 150 C.W wysokiej misie umieścić składniki, które powinny
mieć temperaturę pokojową:
sery zmiksować z
jajami,
cukrami ,
cytryną i pod koniec z
maką i
migdały .Piec - i tu nastąpi zdziwienie : ) 2 godzinny ! Tzn : pierwsze 45 minut piekłam sernik w 150 C a następnie zmniejszyłam temperatuę do 140 C. Sernik nie popękał, urósł idealnie równy :) !!!Przyznam, że mój sernik ze względów technicznych pozostał w piekarniku ok 2h 20 minut, ale zdecydowanie w niczym mu to nie zaszkodziło.