ßßß Cookit - przepis na Serowy deser z jeżynami

Serowy deser z jeżynami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jezyny 150 gramów
cukier brązowy 1 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
biszkopty 4 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
ser ricotta 500 gramów
Wykonanie:
Ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Oczyszczone jeżyny zasypać cukrem brązowym i polać łyżką soku z cytryny. Delikatnie mieszając, podgrzewać owoce ok. 4 minuty, aż rozpuści się cukier, a jeżyny zaczną zmieniać kolor, wystudzić.
Cukier puder utrzeć z pozostałym sokiem z cytryny. powstały lukier dodać do seta razem ze skórką z cytryny i dobrze wymieszać.
Biszkopty pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć na dno 2 szklanek. Na cienki, biszkoptowy spód przełożyć masę serową, a na wierzchu ułożyć owoce. Całość polać jeżynowym syropem.
Uwagi:
Serek ricotta można zastąpić serem mascarpone.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10274/Serowy-deser-z-jezynami