Wykonanie
Dzisiejszy post będzie fotograficzny raczej niż tekstowy. Procedury kulinarne dotyczące wykonania tego deseru są wyjątkowo łatwe, nie wymagają więc specjalnych opisów, a jego walory estetyczne sprawiły, że trudno było mi zdecydować, które zdjęcia usunąć, zostawiłam więc większość.
Jeżyny mają piękną formę i barwę; rozmazanie soku na
białym papierze
daje niepowtarzalny kolor, który można nazwać wyłącznie
jeżynowym, nie ma drugiego takiego. Lśniące
owoce na biało
śmietankowym tle
mascarpone wyglądają wyjątkowo apetycznie.Zastanawiałam się, czy nazwać ten deser sernikiem, ale zdecydowałam, że jednak tak zrobię.Oprócz
sera, ważnym albo nawet podstawowym składnikiem masy tradycyjnego sernika są
jajka. W moim serniku ich nie ma, nie chciałam ich używać w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Nie użyłam również
żelatyny, mój sernik na zimno to tylko
ser,
cukier puder i esencja waniliowa, oprócz oczywiście dodatkowych składników
spodu i nadzienia, a efekt doskonały.W tym deserze zawarłam moje ulubione smaki,
mascarpone z
ricottą na słodko, lekko słony kajmak,
jeżyny z
brązowym cukrem i w końcu lekko
maślany spód z kruchymi
ciasteczkami owsianymi.
Składniki:spód:200g
ciasteczek owsianych, zmielonych na gruboziarnisty proszek - ja je rozdrabniam przy pomocy wałka do ciasta, każdy sposób jest dobry3 łyżki
płatków owsianych60g
masła roztopionegoszczypta
solikajmak:kubek
cukru1/2 kubka
śmietany kremówki1 łyżka
masłamasa serowa:250g
serka ricotta250g
serka mascarpone3/4 kubka
cukru pudru1/2 łyżeczki esencji waniliowejkubek
jeżyn3 łyżki
brązowego cukruJak zrobiłam:1. Pokruszone
ciasteczka,
sól i
płatki owsiane wymieszałam z
masłem. Małą formę do ciasta 21cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę z
ciasteczek wyłożyłam na spodzie formy, ubiłam i dobrze wystudziłam, najlepiej w lodówce.2. Przygotowałam kajmak: na patelnię wysypałam
cukier, podgrzałam aż się rozpuścił - trzeba uważać, żeby się nie przypalił, może jedynie lekko zbrązowieć. Kiedy był płynny, wolnym strumieniem wlałam kremówkę, cały czas energicznie mieszając, żeby całość się połączyła w gładką masę. Dodałam
masło i wmieszałam w kajmak. Lekko przestudziłam. Wylałam na spód.3. Połowę
jeżyn ( drugą połowę zostawiłam do udekorowania wierzchu ) krótko podgrzałam na patelni z
brązowym cukrem, kiedy puściły trochę soku zdjęłam z ognia i wystudziłam.. Wyłożyłam na warstwę kajmaku.
4. Oba
sery dokładnie wymieszałam mikserem z
cukrem i esencją. Wstawiłam do lodówki. Kiedy wszystkie składniki
spodu wystygły całkowicie i lekko stężały, wyłożyłam masę
serową na wierzch. Wstawiłam do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekorowałam
jeżynami.