Wykonanie
Ten lekki deserek powstał w efekcie "sprzątania lodówki" - kupione na promocji
jeżynki domagały się niezwłocznej konsumpcji. Lekki i niezbyt słodki mus idealny na upalne dni.Składniki:450 g
sera ricottyok.150g czarnych
jeżyn4 łyżki
cukuru pudru200 ml
śmietanki kremówkiWykonanie:
Ser przełożyć do blendera i miksować minutkę tak żeby zlikwidować jakiekolwiek grudki. Następnie zmiksowac
jeżyny razem z 2 łyżkami
cukru na jednolity sos. Sos
jeżynowy wymaga przetrzenia przez sitko, bowiem zawiera drobne pesteczki, które nie są najprzyjemniejsze podczas degustacji :). Tak przetarty sos możemy połączyć z
ricottą. Ubijamy
śmietankę kremówkę z 2 łyżkami
cukru na sztywno i delikatnie ją łączymy z masą
serowo-
jeżynową. Na dnie salaterek możemy wrzucić kilka jeżynek dla podkreślenia ich smaku i wypełniamy musem aż po brzegi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.Wierzch deserku możemy udekorować
polewą czekoladową lub sosem
jeżynowym. Smacznego!!