ßßß Cookit - przepis na Jeżynowy Mus

Jeżynowy Mus

nazwa

Wykonanie

Ten lekki deserek powstał w efekcie "sprzątania lodówki" - kupione na promocji jeżynki domagały się niezwłocznej konsumpcji. Lekki i niezbyt słodki mus idealny na upalne dni.
Składniki:
450 g sera ricotty
ok.150g czarnych jeżyn
4 łyżki cukuru pudru
200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Ser przełożyć do blendera i miksować minutkę tak żeby zlikwidować jakiekolwiek grudki. Następnie zmiksowac jeżyny razem z 2 łyżkami cukru na jednolity sos. Sos jeżynowy wymaga przetrzenia przez sitko, bowiem zawiera drobne pesteczki, które nie są najprzyjemniejsze podczas degustacji :). Tak przetarty sos możemy połączyć z ricottą. Ubijamy śmietankę kremówkę z 2 łyżkami cukru na sztywno i delikatnie ją łączymy z masą serowo-jeżynową. Na dnie salaterek możemy wrzucić kilka jeżynek dla podkreślenia ich smaku i wypełniamy musem aż po brzegi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.Wierzch deserku możemy udekorować polewą czekoladową lub sosem jeżynowym. Smacznego!!
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/05/jezynowy-mus.html