Wykonanie
Składniki:750g
serka mascarbone, schłodzonego4 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie2 paczki podłużnych
biszkoptów lub 1 duża3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej
kawykakao do oprószenia50 ml
likieru AmarettoSposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z
cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę(najlepiej mikserem).Dodać
mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować).Dodać kieliszek
likieru. Ubić pianę z
białek, delikatnie wymieszać z masą
serową.Zaparzyć
kawę, przestudzić.
Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
Kawę wylewać łyżeczką na
biszkopty, by nie nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć
biszkopty, ale bardzo krótko - szybko się łamią.Na
biszkopty wyłożyć warstwę
sera(masy).Na
ser ponownie ułożyć
biszkopty,namoczyć je
kawą.Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego:)