Wykonanie
Postanowiłam dodać ten przepis bo idą święta. Odkąd spróbowałam tych babeczek u mojej przyjaciółki goszczą teraz i w moim domu.Bardzo uzależniają :)Składniki na ok 50 małych babeczek lub 24 większych.Ciasto:- 300 g
mąki- 200 g
margaryny Palmy z murzynkiem- 50 g
cukru- 1
jajoCiasto wyrobić i najlepiej włożyć na 24h do lodówki. Ja zazwyczaj wyrabiam ciasto wieczorem i jak moja córcia po południu idzie spać zabieram się za pieczenie.Masa:- 30 g
mąki- 30 g
masła- 1 szklanka wrzącego
mleka- 1 szklanka
cukru- 2 łyżki
kakao (najlepsze jest
kakao z wiatrakiem)- 4
żółtkaZ
mąki i
masła robimy zasmażkę. Następnie dodajemy gorące
mleko,
cukier i
kakao.
Żółtka roztrzepać i dodać do masy cały czas mieszając. Odstawiamy masę do wystygnięcia.
Ciastem wyklejamy foremki dodajemy do tego masy, tak do połowy foremki i przykrywamy rozwałkowanym
ciastem.Pieczemy ok 25 minut w temp 200 stopni. Ciasto ma być lekko brązowe.Po ostygnięciu poprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!Ciasto wyrobić i najlepiej włożyć na 24h do lodówki. Ja zazwyczaj wyrabiam ciasto wieczorem i jak moja córcia po południu idzie spać zabieram się za pieczenie.