Wykonanie
Składniki na około 20 sztuk :Farsz:1 kg
pieczarekpół
marchwićwiartka
cebuli3 łyki
pietruszkisólpieprzOlej do smażeniaCiasto:2 szklanki
mąki1,40 ml
wody2 łyżki
masła w temperaturze pokojowej
SólSposób wykonania farszu:
Pieczarkę ,
marchew i
cebulę umyj i pokrój na małą kostkę. Na patelnie wlej niewielką ilość
oleju i podsmaż wszystkie składniki aż staną się miękkie. Dodaj
pietruszkę sól i
pieprz.Ciasto:Do miski wsyp
mąkę oraz
sól dodaj
masło wodę i całość dobrze zagnieć. Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij koła na środek daj farsz i zalep jak pieroga i
potem owiń wokół palca i zaklej . Do garnka wlej
wodę ,
olej i doprowadź do wrzenia .Uszka wrzucaj powoli i nie wszystkie na raz . Uszka gotuj aż wypłyną na wierzch .Odcedź i już.