Wykonanie
Składniki na tortownicę o średnicy 24cm.
Biszkopt jasny:5
jajek5 łyżek
mąki5 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt ciemny:5
jajek4 łyżki
mąki2-3 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:750 ml
mleka2 budynie
waniliowe300 g miękkiego
masłaDo dekoracji:
kakaoBiszkopty:
Białka oddzielić od
żółtek i ze szczyptą
soli ubić pianę na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier. Dodać
żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć szpatułką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. ok 30 min.
Biszkopt ciemny przygotować analogicznie do białego.Masa:Budynie ugotować i wystudzić.
Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać ostudzony
budyń.Przełożenie ciasta:
Biszkopty przeciąć każdy na dwie części. Następnie z każdego blatu wyciąć trzy
okręgi, od najmniejszego do największego (tak jak na zdjęciu).Ciemny największy okrąg posmarować od wewnętrznej strony masą, włożyć do niego jasny średni okrąg, i również posmarować go od wewnętrznej strony, włożyć do niego ciemnynajmniejszy okrąg. Całość posmarować masą z wierzchu i nakładać kolejne
okręgi naprzemiennie kolorami, tak aby po przekrojeniu tworzyły wzór szachownicy. Skończone ciasto wygładzić masą i udekorować posypując
kakao.