Wykonanie
Ciasto:1 szklanka
mleka2 i 1/2 szklanki
mąki15 g świeżych
drożdży50 g
cukru100 g
masła lub
margarynyszczypta
soliDo posypania:ok. 2 łyżek rozpuszczonego
masłaczekolada w proszku, ok 3-4 łyżek lub
kakao z
cukremDo ciepłego (nie gorącego)
mleka dodać
drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać
cukier,
sól,
mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone
masło. krótko wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 27-30 cm. Przenieść na blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej rozwałkować lub ręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze .
Masło, które jest w składnikach do posypania rozpuścić, posmarować środek ciasta, zostawiając suchy brzeg ok. 2 cm. Posypać
czekoladą w proszku lub
kakao i
cukrem. Drugą część ciasta rozwałkować w kształt koła o podobnych rozmiarach jak pierwszy. Nałożyć go na posypany
czekoladą blat ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od środka ciasta (ŚRODKA NIE ROZCINAĆ) do brzegu, podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków. Każdy kawałek trójkąta, biorąc od brzegu koła, skręcać ok 3
razy i lekko sklejać pośrodku podwijając końce. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Posmarować roztopionym
masłem lub
wodą . Piec ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Posypać
cukrem pudrem.Przepis pochodzi z blogu www.daktylewczekoladzie.blogspot.comhttp://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/pleciony-drozdzowy-kwiat.html(Receptura i sposób zaplatania ciasta z rosyjskiego bloga:http://vottakiepirogi.ru/vipechka/slad-vipechka/pirogi-valentinyi-tsurkan-2)