Wykonanie
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki krupczatki- 30 gram
drożdży świeżych- kostka
margaryny- 3 łyżki kwaśnej
śmietany 12%- 1
jajko- 2
żółtka- 100 gram mielonych
migdałów-
cukier gruboziarnisty (do posypania
ciastek)
Mąkę przesiać. Zimną
margarynę posiekać na mniejsze kawałki.
Drożdże rozpuścić w
śmietanie.
Migdały (ja miałam w płatkach) zmielić w blenderze. Wszystkie składniki (oprócz
cukru gruboziarnistego!) dodać do
mąki i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kleić podsypać trochę
mąki i wyrobić tak, aby nie było kawałków
margaryny.Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i szklanką wycinać
ciastka. Wyłożone na blachę posmarować
białkiem i posypać gruboziarnistym
cukrem. (można pominąć ten
cukier, ale wtedy pamiętajmy, aby dodać
cukier do ciasta).Piec w 180 st. ok. 12-15 minut. Do lekkiego zarumienienia :)Smacznego :)