ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciastka półfrancuskie

Migdałowe ciastka półfrancuskie

Wykonanie

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 30 gram drożdży świeżych
- kostka margaryny
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 gram mielonych migdałów
- cukier gruboziarnisty (do posypania ciastek)
Mąkę przesiać. Zimną margarynę posiekać na mniejsze kawałki. Drożdże rozpuścić w śmietanie. Migdały (ja miałam w płatkach) zmielić w blenderze. Wszystkie składniki (oprócz cukru gruboziarnistego!) dodać do mąki i zagnieść ciasto. Jeśli będzie się kleić podsypać trochę mąki i wyrobić tak, aby nie było kawałków margaryny.
Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i szklanką wycinać ciastka. Wyłożone na blachę posmarować białkiem i posypać gruboziarnistym cukrem. (można pominąć ten cukier, ale wtedy pamiętajmy, aby dodać cukier do ciasta).
Piec w 180 st. ok. 12-15 minut. Do lekkiego zarumienienia :)
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/665/migdalowe-ciastka-polfrancuskie