Wykonanie
Składniki:----------------------50g
drożdży4 szklanki
mąki5 łyżek
cukru1/2 szklanki
śmietany 18%1
jajko2
żółtka (
białka będą potrzebne do posmarowania rogalików)125 g
masła lub
margarynyszczypta
soli1/3 szklanki ciepłego
mlekamały słoik powideł np.
śliwkowychMąkę wsypać do miski. Dodać
cukier,
jajka, rozpuszczone i wystudzone
masło,
śmietanę sól i rozpuszczone wyrośnięte
drożdże w ciepłym
mleku. Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto podzielić na części. Rozwałkować każdą część na kształt koła i wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł. Formować rogaliki. i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Rogaliki przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym
białkiem.Piec na złoty kolor w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem 20 minut.