Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki20 dag.
margaryny2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
śmietany 18%0,5 szklanki
cukru (używam brązowego,
cukru można dać więcej)
cukier wanilinowySkładniki na warstwę
jabłkową:6-7
jabłek2 łyżeczki
cynamonu (dodać mniej lub więcej, wedle upodobania)(można dodać
cukru, jeśli
jabłka są mało słodkie)
Mąkę,
proszek do pieczenia wymieszać. Dodać
margarynę, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (dzielę "na oko", tak żeby jedna część była większa).
Jabłka zetrzeć na tartce, na grubych oczkach. Dodać
cynamon i
cukier. Odstawić na chwilę.Blaszkę wyłożyć papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę.
Jabłka lekko odcisnąć (ja ściskam w garści) i wyłożyć na ciasto (dół można wcześniej podpiec, ja tego nigdy nie robię), zostawiając ok. 1 cm od brzegu (powstaje taka
ramka bez
jabłek). Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na
jabłka, widelcem docisnąć brzegi do
spodu (skleić obie warstwy).Wstawić do nagrzanego piekarnika (góra-dół, 180 ºC). Piec ok. 50 minut.