Wykonanie
Składniki na spód:-180 g
mąki pszennej- 80 g
masła (zimnego z lodówki)- 2 większe
żółtka- 3 łyżeczki
cukru pudru- szczypta
soliWsypujemy do miski
mąkę. Siekamy do niej
masło. Wgniatamy do
mąki, rozcierając, żeby nie pozostawić dużych kawałków
masła. dodajemy
cukier puder,
sól,
żółtka i zagniatamy szybko. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim wytłuszczoną i obsypaną
mąką formę do tarty (moja o średnicy 21 cm). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.Pieczemy spód w 180 stopniach przez około 25 minut. powinien być rumiany. Studzimy. Teraz możemy zabrać się za robienie kremu.Potrzebne składniki:- dwie puszki
mleka kokosowego (mocno schłodzone)- 500 g
serka mascarpone- 8-10 łyżeczek
cukru pudru- pół szklanki
wiórków kokosowych-
jeżyny do dekoracji tarty (dwa
kubki)Wyjmujemy puszkę, robimy dziurkę na górze, odwracamy i pozwalamy odpłynąć "wodzie". Zostanie nam gęsta "
śmietanka", którą po otwarciu puszki przekładamy do wysokiego naczynia. To samo robimy z drugą puszką
mleka.
Śmietankę ubijamy 3,4 minuty na wysokich obrotach. Co jakiś czas dosypujemy po łyżeczce
cukru pudru. Następnie dodajemy
serek mascarpone, oraz wiórki i ubijamy do połączenia składników. Krem odstawiamy do lodówki.Wystudzoną tartę pokrywamy grubą warstwą kremu. Na wierzchu układamy
jeżyny. Tartę można udekorować polewą z
mlecznej czekolady.(Pół tabliczki
mlecznej czekolady rozpuszczamy w 5 łyżkach stołowych
mleka. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia często mieszając. Polewa powinna być dosyć rzadka. Po lekkim przestudzeniu nabieramy ją plastikową strzykawką i dekorujemy ciasto.)http://bialetrufle.blogspot.com/