Wykonanie
Bardzo smaczne, domowe
ciasteczka; kruche, lekko
kokosowe, z nutką
kawy .



Składniki:3
żółtka200 g. miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowegook. 2 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
wiórków kokosowych2 płaskie łyżki jak najdrobniejszej
kawy rozpuszczalnejszczypta
soliPrzygotowanie:
Żółtka ucieram mikserem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na zupełnie gładką masę, po czym dodaję szczyptę
soli, miękkie
masło i
kawę, ucieram do połączenia się składników. Wsypuję 1,5 szklanki
mąki i
wiórki kokosowe, łyżką łączę składniki, wykładam ciasto na stolnicę z resztą
mąki i szybko zagniatam w jednolite (będzie bardzo miękkie i delikatne) ciasto. Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym dzielę na równe kulki. Lekko je spłaszczam, w środku każdej za pomocą wykałaczki robię dziurkę. Przekładam
ciastka na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, aż się zezłocą.Przepis autorski.


