Wykonanie
1.
biszkopt:-2 szkl.
mąki,-2 szkl.
cukru,-2/3 szkl
wody,-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
sok z cytryny2.masa landrynkowa:-150 g landrynek(u mnie
cytrynowe)-
galaretka( cytrynowa)-1
budyń śmietankowy-1/4 szkl
wody-1,5 szkl
mleka-2 łyżki
cukru-150 g
masla-3 łyżeczki
żelatyny3.opakowanie delicji(duże)
Biszkopt :oddzielić
żółtka od
białek,
białka ubijam ,pod koniec ubijania stopniowo dodaje
cukier ,następnie
żółtka- cały czas ubijając. Następnie łącze ubitą pianę z
mąką(przesianą wcześniej) i
proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Później dolewam 2/3 szkl
wody.Następnie wlewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekę ok 25 min lub aż sie zarumieni.Gdy
biszkopt ostygnie przekrawam na 3 części.Masa landrynkowa:Landrynki wkładam do rondelka , zalać
wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić
cukierki i dodać
żelatynę-dokładnie rozmieszać do rozpuszczeniaW 1/2 szkl
mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami
cukru, resztę
mleka zagotować. Na gotujące się
mleko wlać rozrobiony
budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać
syrop landrynkowy(ciepły ,nie zastygnięty), później rozpuścić
galaretkę w 1/4 szkl
wody ,gdy zacznie tężeć zmiksować razem z
masłem,
budyniem, przestygniętym
syropem landrynkowymKolejność wykonania:upiec
biszkopt, zrobić masę, przekroić
biszkopt,Układać kolejno:
biszkopt ,masa, delicje,
biszkopt,masa, delicje,
biszkoptpozostałą masą obtoczyć tort, udekorować wg, uznania :)