Wykonanie
Składniki na 12 babeczek:140g
masła (albo
margaryny)60g
gorzkiej czekolady1/2 szklanki dobrego ciemnego
kakao3/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka3/4 szklanki
cukru1/3 łyżeczki
aromatu waniliowegoszczypta
soli1/2 szklanki
śmietany 12% lub 18% (lub
jogurtu)1. Do rondelka z grubym dnem włożyć
masło i
czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać
kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.2.
Mąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
sodą.3. Do
jajek dodać
cukier, aromat i
sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę
czekoladową i wymieszać łyżką.4. Do masy dodać 1/3
mąki i zamieszać. Wlać
śmietanę, wymieszać.Dodać resztę
mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.Podawać przestygnięte.