Wykonanie
Nie ma co ukrywać, że to pyszna bomba kaloryczna w sam raz na letnie popołudnie !Ciasto jest delikatne, trochę mokre, rozpływające się w ustach :)Znalezione w książce "Każdy może gotować" Jamie Oliver'aTego typu ciasto najlepiej przygotować w robocie kuchennym bo po prostu wystarczy wrzucić wszystkie składniku i zmiksować. Możesz jednak z łatwością przygotować ciasto ręcznie, jeżeli zetrzesz
czekoladę na tarce i wykorzystasz mielone
migdały :) Jest przyjemne i proste do przygotowania.Przepis na blaszkę o wymiarach 25x25 cm (około 8 porcji)Składniki:200 g dobrej
gorzkiej czekolady (70%)175g
masła + troszkę do natłuszczenia formy120g miękkiego
brązowego cukru100 g blanszowanych
migdałów2 łyżki
kakaoSzczypta
soli4 duże
jaja150g
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej100g
krówek (najlepiej kruchych)
Śmietana kremówkaSposób przygotowania ciasta:Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C. Połam
czekoladę na kawałki lub zetrzyj na tarce, wrzuć do robota kuchennego z
masłem,
cukrem,
migdałami, łyżką
kakao,
solą po czym zmiksuj na gładką masę. Do robota kuchennego wbij
jajka jedno po drugim i wsyp
mąkę. Ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.Pieczenie ciasta:Głęboką formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm obficie nasmaruj
masłem i posyp łyżką
kakao. Potrząśnij formą tak, aby
kakao pokryło całą formę. Wlej ciasto do formy, połam
krówki na kawałki i posyp nimi ciasto wciskając głębiej większe kawałki. Włóż formę do rozgrzanego piekarnika i piecz 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło nie przejmuj się, że na widelczyku znajduję się odrobinę płynnego ciasta, to w porządku - ciacho powinno zostać odrobinę wilgotne. Jeśli jednak uznasz że jest zbyt płynne możesz wsadzić je jeszcze na 3 min do piekarnika. Pod koniec pieczenia warto włączyć nawiew ciepłego powietrza od góry ciasta ponieważ często gdy boki są gotowe środek jest jeszcze płynny. Po upieczeniu pozostaw ciasto na 5 minut aby stężało.Sposób podania:Odstaw ciasto aby wystygło i podawaj na ciepło :) Na górę można położyć ubitą
śmietankę kremówkę,
lody lub po prostu polanym
mlekiem :) Na pewno nie pożałujecie :3SMACZNEGO !