Wykonanie
Przyszła jesień... jemy więcej
czekolady niż zazwyczaj. Ja tylko gorzką lub w postaci mocno
czekoladowego ciasta. To jest bardzo
czekoladowe i bardzo
alkoholowe! Zakochacie się w nim. Sycące, mokre, niebanalne w smaku. Z
czekoladową polewą o smaku Bailey's... idę po kawałek...Składniki:150 g
masła100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej80 g drobnego
cukru do wypieków100 g jasnego
brązowego cukru50 g
kakao180 ml
likieru Bailey's170 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3
jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić
masło. Dodać
czekoladę, oba
cukry, przesiane
kakao i
likier. Wymieszać, cały czas lekko podgrzewając, aż
czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia.Do osobnego naczynia przesiać
mąkę pszenną, proszek,
sól i
sodę. Odłożyć.W większym naczyniu umieścić
jajka i lekko roztrzepać rózgą kuchenną, do połączenia (nie ubijamy na pianę!). Dodać lekko ciepłą miksturę
czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i
sodą, wymieszać rózgą kuchenną, by nie było grudek.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przelać ciasto.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut. Ciasto powinno być wypieczone, sprężyste przy dotyku, może popękać na powierzchni. Patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry od
czekolady, nie powinno być jednak na nim śladów surowego ciasta.Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Można wierzch ciasta obciąć nożem, by był równy (niekoniecznie). Po wierzchu polać gęstniejącym ganache.100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%50 ml
likieru Bailey's1 łyżeczka
masła, w temperaturze pokojowejW garnuszku umieścić
śmietanę i
likier, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odczekać minutę, wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Pod sam koniec wmieszać
masło. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache, następnie oblać nim ciasto.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog 'Citrus and Candy' .