ßßß
Przyszła jesień... jemy więcej czekolady niż zazwyczaj. Ja tylko gorzką lub w postaci mocno czekoladowego ciasta. To jest bardzo czekoladowe i bardzo alkoholowe! Zakochacie się w nim. Sycące, mokre, niebanalne w smaku. Z czekoladową polewą o smaku Bailey's... idę po kawałek...Składniki:150 g masła100 g gorzkiej czekolady, posiekanej80 g drobnego cukru do wypieków100 g jasnego brązowego cukru50 g kakao180 ml likieru Bailey's170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli3 jajkaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło. Dodać czekoladę, oba cukry, przesiane kakao i likier. Wymieszać, cały czas lekko podgrzewając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki połączą, mieszając od czasu do czasu. Odstawić na 5 minut do lekkiego przestudzenia.Do osobnego naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. Odłożyć.W większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzepać rózgą kuchenną, do połączenia (nie ubijamy na pianę!). Dodać lekko ciepłą miksturę czekoladową, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać rózgą kuchenną, by nie było grudek.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przelać ciasto.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut. Ciasto powinno być wypieczone, sprężyste przy dotyku, może popękać na powierzchni. Patyczek przy sprawdzaniu środka ciasta może być oblepiony i lekko mokry od czekolady, nie powinno być jednak na nim śladów surowego ciasta.Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Można wierzch ciasta obciąć nożem, by był równy (niekoniecznie). Po wierzchu polać gęstniejącym ganache.100 g gorzkiej czekolady, posiekanej50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%50 ml likieru Bailey's1 łyżeczka masła, w temperaturze pokojowejW garnuszku umieścić śmietanę i likier, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać minutę, wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Pod sam koniec wmieszać masło. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache, następnie oblać nim ciasto.Smacznego :-).


Źródło przepisu - blog 'Citrus and Candy' .