Wykonanie
(Przepis na 4 kokilki ~ 9cm)CRUMBLESkładniki:-70g
mąki pszennej-40g
cukru-40g zimnego
masła-20g drobno posiekanych
migdałówW misce rozetrzeć zimne
masło z
cukrem. Dodać
mąkę i
migdały. Wymieszać łyżką lub palcami, tak, aby powstała kruszonka. Odłożyć do lodówki.
JABŁKASkładniki:-3 średniej wielkości
jabłka-2 łyżki
cynamonu-2 łyżki
cukruJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Umieścić w misce i wymieszać z
cynamonem. Na patelni karmelizować
cukier (można dodać trochę
wody), dołożyć
jabłka z
cynamonem i przesmażyć ok. 10 min, aż zmiękną.Kokilki wysmarować
masłem, przełożyć do każdej przesmażone
jabłka (ok. 3./4 objętości), a na wierzch schłodzoną kruszonkę.Kokilki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec ok. 25 minut. (aż kruszonka mocno się zarumieni)Podawać na ciepło. ( Najlepsze ze
śmietaną 18%. :))Smacznego!