ßßß
Na 4 kokilki średnicy 10 cm.ok. 2 średnie jabłka1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki cukru (u mnie brązowy)2 łyżki otrąb owsianych2 łyżki masła + do wysmarowania kokilekmigdały w płatkach (do posypania)szczypta cynamonuJabłka obrać, pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości. Posypać je cynamonem.
Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać mąkę, cukier, masło i otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na jabłka, a na kruszonkę wysypać płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".
Można podawać samo lub z lodami waniliowymi/śmietankowymi, koniecznie ciepłe.