Wykonanie
Kolejna odsłona moich ukochanych crumble. Tym razem wersja z
jabłkiem i
cynamonem - takie mini-szarlotki.

Na 4 kokilki średnicy 10 cm.ok. 2 średnie
jabłka1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru (u mnie brązowy)2 łyżki
otrąb owsianych2 łyżki
masła + do wysmarowania kokilek
migdały w płatkach (do posypania)szczypta
cynamonuJabłka obrać, pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do wysmarowanych
masłem kokilek do max 3/4 ich wysokości. Posypać je
cynamonem.

Zrobić kruszonkę: w misce wymieszać
mąkę,
cukier,
masło i
otręby, "krusząc" palcami powstałą masę. Pokruszyć ją na
jabłka, a na kruszonkę wysypać
płatki migdałów. Zapiekać crumble przez 30 minut w 180'C - piekarnik bez termoobiegu, nastawiony jedynie na "dół".

Można podawać samo lub z
lodami waniliowymi/śmietankowymi, koniecznie ciepłe.