Wykonanie
Aby zachęcić dzieci do wspólnego gotowania, nie trzeba dożo. Teraz kiedy pogoda niewyraźna, a wieczory długie , wspólne pichcenie może być świetną zabawą. Ma dla was propozycję, upieczcie szarlotkę sypaną , ale do je przygotowania użyjcie wiaderka,
łopatki i grabek. technika wykonani tego ciasta, pozwala na to.Mieszajcie składniki w wiaderku, nakładajcie
łopatką , a wszystko wyrównujcie grabkami, zapewniam,że dzieciaki będą zachwycone. Naszą szarlotkę urozmaiciliśmy o dodatek zmielonych
migdałów.1,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
kaszy manny0,5 szklanki zmielonych
migdałów1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłekcynamon200 g i
masła (najlepiej zamrożonego)Dno blaszki wyżyć papierem do pieczenia , a boki wysmarować
masłem. Sypkie składniki wymieszać ( oprócz
cynamonu) podzielić na 3 części w tym jedna trochę większą.Na dno foremki wysypać większą cześć mieszanki, na to połowę startych na grubych oczkach
jabłek oprószyć
cynamonem,następnie kolejna porcję sypkich składników i
jabłka,Na wierzch wysypać ostatnią porcję mieszanki, i zetrzeć na górę
masło. Wszystko wyrównać tak aby
masło było równomiernie rozłożone. Piec 175 st ok 60 min.