Wykonanie
Składniki:2 kg
jabłek3 szklanki
mąki3
jajka1 kostka
margaryny do pieczenia1 szklanka
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
cukru waniliowegoPrzygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki,wykroić z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać 4 łyżki
cukru (zależnie od tego, jak bardzo kwaśne są nasze
jabłka).Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy i wszystko wymieszać. Do suchych składników dodać
jajka i
margarynę, a następnie wyrobić ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej 2/3 ciasta, można je ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie ułożyć warstwę z przygotowanych wcześniej
jabłek , a na nie pozostałą część ciasta pokrojona w paski.Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.