Wykonanie
1 i 3/4 szklanka
mąka,1 sztuka
jajko,3/4 szklanki
cukier,2 łyżeczki
proszek do pieczenia łyżka,1/2 łyżeczki
soda oczyszczona2 łyżki
kakao gorzkie,3/4 szklanki
olej,1 szklanka
mleko,
orzechy włoskieSposób przygotowaniaW jednej misce umieścić składniki suche (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
soda oczyszczona,
kakao,). W drugiej umieścić składniki mokre (
mleko,
olej,
jajko). Do składników suchych wlać mokre, wymieszać drewnianą łyżką niezbyt starannie, ciasto ma być dość gęste. Napełnić foremkę do muffinów do 3/4 wysokości (muffiny mocno rosną). Na wierzch położyć połówkę
orzecha wloskiego. Piec w temp. 200oC około 20 minut.