Wykonanie
Ta babka nigdy mnie nie zawiodła. Niezwykle puszysta i lekka. Długo pozostaje świeża.Składniki (na 2 formy):1. 7
jajek,2. 2 szklanki
cukru,3. 2 szklanki
mąki pszennej,4. 1 szklanka
mąki ziemniaczanej,5. 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,6. kostka
margaryny + 2 łyżki,7. 2 łyżki
kakao.
Lukier:1. 1-2 łyżki
mleka2.
cukier puder (dużo),3. 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny4.
sok z cytryny do smaku.
Białka ubić na sztywno, dosypywać stopniowo
cukier cały czas ubijając, dodawać po 1
żółtku ubijając. Dodać przesianą
mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Margarynę roztopić, doprowadzić do wrzenia i zalać nią ciasto. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do natłuszczonych i wysypanych
bułką tartą foremek. Do drugiej połowy ciasta dodać
kakao rozpuszczone w 2 łyżkach
margaryny. Przelać na jasne ciasto, można zamieszać. Piec w 160-170 st. C do suchego patyczka. (forma z kominem ok 50 min. forma bez komina 1,1 godz.)