Wykonanie
Przepis pochodzi z programu Marthy:
Mięso:8 sztuk
udek z kurczaka (z kością)
Mięso przyprawiamy
solą i
pieprzem z jednej strony. Udka podsmażamy do zezłocenia w garnku na
smalcu (trwa to 5-6 min).2
cebulePokroić ją w kostkę i smażymy w garnku po
kurczaku do zezłocenia.2
papryki węgierskiej (można zastąpić inną np. włoską)Kroimy w kostkę (taką jak
cebulę) i dodajemy do garnka. Smażymy z
cebulą przez 5 min. Przyprawiamy
solą. Następnie przekładamy
mięso do
papryki i
cebuli.2 łyżki
słodkiej papryki w proszkuWsypujemy do garnka i mieszamy. Nie smażymy zbyt długo, bo
papryka zgorzknieje.8 małych
pomidorów (mogą być z puszki, ale najlepsze są świeże)Zwiększamy płomień i dodajemy
pomidory do garnka.3/4 szkl.
wodyDolewamy do
mięsa i dusimy pod przykryciem, by odparowała. Gotujemy przez 40 min, aż
mięso będzie odchodzić od kości.
Mięso wyjąć z warzyw. Warzywa zmiksować blenderem na "papkę" (można pominąć ten proces i podawać warzywa w całości).pół szkl. kwaśnej
śmietany (można dodać troszkę mniej)Wymieszać z sosem. Podawać np. z
ziemniakami i
kiszonym ogórkiem.Gotowe i smacznego