Wykonanie
Przepis pochodzi z programu Annabel Langbein:
Owocowe nadzienie:3 duże
gruszkiUsunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski.2 szkl. wypestkowanych suszonych
śliwek, wcześniej wymoczonych w
brendy (lub innym
alkoholu, byle nie
likieru, polecam w
wódce)skórka z 1
pomarańczyDodać do miski i wymieszać.Ciasto:4
jajka (całe)3 łyżki
cukruUbić.3 łyżki
mąki2 szkl.
mlekaDodać do masy jajecznej i zmiksować, by nie było grudek.Płaską foremkę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem i wysypać
mąką (lub
kaszką manną błyskawiczną). Włożyć do naczynia
owoce i zalać je
ciastem (sok z
gruszek i
śliwek dodać do ciasta i wymieszać). Na koniec wszystko posypać łyżką
cukru (niekoniecznie). Piec w 180 stopniach przez 45 min.Gotowe i smacznego