Wykonanie
Przepis na blaty i udekorowanie
krówką góry pochodzi z wielbionego przeze mnie blogu Moje Wypieki. W środku znajdziecie pyszny krem budyniowy a na górze warstwę masy kajmakowej. Ciasto należy wykonać co najmniej dobę przed planowanym podaniem- blaty
miodowe muszą zmięknąć.Składniki na ciasto:*250 g
mąki pszennej*1/4 szklanki
cukru*75 g
miodu*1/4 kostki
margaryny*1
jajo*1/2 łyżeczki
sodyPrzygotowanie ciasta:Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić na pół. W okrągłą foremkę najlepiej silikonową o średnicy około 20 cm wcisnąć pierwszą część ciasta. Piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 11 minut. Ostudzić a następnie upiec w ten sam sposób drugi blat.Składniki na masę budyniową i
toffi :*750 ml
mleka*2 budynie
waniliowe*4 łyżki
cukru*kostka
margaryny lub
masła*
cukier puder do smaku*1/2 puszki masy kajmakowejPrzygotowanie masy budyniowej:Z
mleka,
cukru i
budyni ugotować gęsty
budyń. Przykryć folią spożywczą. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z dodatkiem
cukru pudru. Powoli- łyżka po łyżce dodawać ostudzony
budyń. Dobrze wymieszać.Składanie ciasta:Na wystudzony blat
miodowy wyłożyć masę budyniową.Dokładnie wyrównać.Przykryć drugim blatem
miodowym. Masę kajmakową wyłożyć na ciasto. Okryć folią spożywczą i zostawić w lodówce na co najmniej dobę.