Wykonanie
Tortownica o śr.16cm spód wyłożony papierem do pieczenia,boki posmarowane
masłem.Spód: 1
żółtko,80g zimnego
masła,2-3 łyżek
kakao ,130g
mąki ,szczypta
soli, 2-3 łyżek
cukru pudru,1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka kwaśnej
śmietany.Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wylepić nim formę,spód oraz boki.Schłodzić w lodówce.Nakłuć widelcem spód i podpiec ok 10-15min w temp.180.Nadzienie: 2
białka,100g drobnego
cukru,0,5 łyżeczki
soku z cytryny,1 łyżka
skrobi ziemniaczanej,1 łyżka
bułki tartej,250g
porzeczek czerwonych .
Porzeczki wymieszać z 1 łyżką
skrobi.
Białka ubić na sztywno,stopniowo dodawać
cukier cały czas ubijając,na koniec dodać
sok z cytryny i delikatnie wmieszać
porzeczki.Na podpieczony ,gorący spód ,wyłożyć nadzienie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150stopni .Po 10min zmniejszyć temp.do 120-130 i obserwować ciasto,w razie konieczności przykryć folią aluminiową .Piec ok 45min-1h .