Wykonanie
Składniki:1kg
mąki100g
drożdży2
jajka + 2
żółtka2 szkl.
mleka0,5 kostki
margaryny (lub
masła)0,5 szkl.
cukruszczypta
soli(można zrobić z połowy porcji - w tym przypadku ja tak zrobiłam)Przygotowanie:
Masło roztopić,
mleko podgrzać.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką
cukru.
Jajka utrzeć z
cukrem.
Mąkę wsypać do miski i dodać do niej wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.40min. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na grubość ok.1,5 cm i posmarować ulubionym
dżemem lub
kremem czekoladowym. Zwinąć w roladę i włożyć ciasto do formy keksowej. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min. Po wyrośnięciu posmarować wierzch ciasta
mlekiem (można posypać
cukrem, lub w moim przypadku to był
cukier wymieszany z
cynamonem). Piec ok 40 min.- do suchego patyczka - w temp. 180-190 st.