Wykonanie
Składniki:4 szkl.
mąki1/2 łyż.
drożdży1 szkl.
mleka1/2 szkl.
jogurtu naturalnego1/2 szkl.
oleju1 jajko+żółtko1 łyż.
cukru1/2 łyż.
soliPonadto:500g
twarogu lub masy makowejPrzygotowanie:
Mleko podgrzać (musi być ciepłe ale nie gorące) i wymieszać z
jogurtem,
cukrem i
drożdżami. Odstawić na 10 minut.
Jajko roztrzepać i wymieszać z
olejem.
Mąkę przesiać i dodać
sól. Powoli dodawać rozczyn z
drożdży i
jajko z
olejem.Ciasto wyłożyć na stolnice i wyrobić na gładką masę. Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć i odstawić, aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka, każde kółko naciąć z czterech stron na krzyż. Na środek ułożyć nadzienie i zawijać w różyczkę z ciasta.Uformowane bułeczki ułożyć na blasze zostawić na około pół godziny.
Żółtko roztrzepać i posmarować bułeczki. Piec ok 15 min. w 200st.