Wykonanie

postanowiłam upiec coś naprawdę prostego, cos słodkiego i najlepiej
drożdżowego. stęskniłam się za domowymi drożdżowkami. nie mogłam się tylko zdecydować, czy drożdżówki mają być z
serkiem czy z
dżemem. postanowiłam wymieszać
serek z
dżemem malinowym i w efekcie połowy bułeczek już nie ma :)składniki na ok 16 bułeczek :3 szklanki
mąki typ 5001/3 szklanki
cukruopakowanie
drożdży suchychszklanka
mlekaciut mniej niż 1/2 szklanki
oleju200 g
twarogu5 łyżek
dżemu malinowego w misce mieszam
mąkę z
cukrem i
drożdżami. dodaje letnie
mleko . mieszam następnie dodaje
olej , dalej mieszam , wyrzucam ciasto na blati wyrabiam ,aż będzie gładkie i sprężyste. wole
olej dodawać na końcu, bo wtedy ciasto przestaje się kleić do ręki, lepiej się wyrabia i nie trzeba podsypywać blatu. wyrobione ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. następnie wałkuję na prostokąt. na ciasto wykładam
twaróg wymieszany z
dżemem, zawijam w roladę, kroję na plastry ok 2-3 cm. układam na blaszce wyłożonej papierem. zostawiam do ponownego wyrośnięcia. piekę ok 30 min w temp 170 ( z termo) na złoto . gotowe można lukrować, dla mnie w tym przypadku było to zbędne :)smacznego