ßßß Cookit - przepis na Gorący kubek - genialna zupa z marchwi i mango

Gorący kubek - genialna zupa z marchwi i mango

nazwa

Wykonanie

Przyznam się Wam szczerze, że lubię chłodniejsze, wiosenne dni. Ja po prostu lubię łagodne przejścia, a nie zima zima zima, a potem upał lato. Wiosna musi pokropić deszczem, wychłodzić trochę nosy, uszy i kostki damskich nóg, które już śmigają w lekkich pantoflach. Lubię opady niewielkiego gradu, który dzwoni w rynny i deski tarasu jak orzechy. I w takie wietrzne, ciut chłodniejsze dni gotuję sobie moje ukochane kremowe zupy, które zjadam w kubku. Nie każda zupa jest godna etykiety " gorący kubek ", a tylko taka, która jest jednocześnie wyjątkowo pyszna, ale tez rozgrzewająca tak od środka. I tak powoli, powolutku układam sobie listę moich zupowych hitów - zup, które można zabrać do pracy, czy spakować nastolatkowi do szkoły. Potem wystarczy podgrzać w kubku i wyśmienity, lekki lunch gotowy. W gorącym kubku - zupie z marchwi i mango po zakochacie się od razu!
Trochę rozgrzewających dźwięków w ten wietrzny dzień? Ależbardzo proszę, samba, samba grzeje, buja, rozpala cudnie, po prostu fantastycznie! Nie wierzcie w to, że zimno, to paskudnie. Za chwilę, może kilka dni znów będzie ciepło, słońce, radość oszalałej zieleni. Posłuchajcie ze mną Clary Nunes w "Canto das Tres Racas" …
W założeniu moja zupa - gorący kubek ma być szybka i prosta. A nawet bardzo szynka i super prosta. A na dodatek musi rozgrzewać od środka - fajnymi przeprawami, ziołami, czy warzywami. W kremowej zupie z marchwi i mango zakochałam się w sekundę! Gdy tylko poczułam cudowny, słodki aromat, byłam zachwycona, a połączenie słodkiego mango ze słodką marchwią, ostrym imbirem i aromatyczną kolendrą to fantastyczny mariaż smaków i aromatów. Koniecznie ją ugotujcie, jest błyskawiczna do zrobienia, a na dodatek chuda, niskokaloryczna - idealna na wiosenne lekkie diety.
Tym razem nawet nie szukałam świeżego mango - miałam w spiżarni słoik fantastycznego musu z mango od Straganu Smaków - jest tak pyszne, że zjadłabym cały słoik łyżeczką - bardzo intensywny w smaku, skoncentrowana w słodycz mango - doskonały do gofrów, koktajli, czy mango lassi, no ale w zupie, och w zupie smakuje nieziemsko!
Mogłabym od razu zjeść jej cały litr, no ale jednak dawkuję sobie rozkosz smaku i zjadam w 2 dni, czasem nawet podzielę się z dorastającym i wiecznie głodnym nastolatkiem. Słodko, pikantnie, kremowo, lekko, pysznie!
300g marchwi
150g mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
szczypta soli
biały pieprz
1 świeże mango lub 200g musu z mango
ok 1cm korzenia imbiru
1/3 pęczka świeżej kolendry
skórka otarta z 1/2 cytryny
Marchew wyszoruj i pokrój na kawałki, ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, dodaj szczyptę soli, biały pieprz i zalej ok 700ml wody. Gotuj warzywa do miękkości ok 15-20 minut. Dodaj miąższ lub mus z mango, kolendrę starty korzeń imbiru i skórkę z cytryny. Zblenduj całość na gładki krem i od razu podawaj. Zupę świetnie się przechowuje, zatem możesz zrobić jej większą ilość i zabrać do pracy kolejnego dnia. Może poczęstować wyjątkowo zmarznięta koleżankę z sąsiedniego biurka?
Thermomix
Wyszorowaną marchew i obrane ziemniaki włóż do misy i rozdrobnij -> 3sec/obr5
Wlej 700ml wody, dodaj szczypte soli, biały pieprz i gotuj -> 10min/100 °C/obr2
Dodaj mango, kolendrę, skórkę z cytryny i imbir miksuj na krem -> 30sec/obr10
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/04/goracy-kubek-genialna-zupa-z-marchwi-i.html