Wykonanie
Na przek ór paskudnej pogodzie postanowiliśmy, że Dzień Dziecka będzie u nas wiosennie kolorowy,
słoneczny i radosny :) Na
stole królowały więc kolory i smaki wiosny
truskawki,
razowe grzanki z soczyście zielonym pesto, czerwone spaghetti - wszystko zgodnie z listą życzeń dzieciaków. Prawdziwym
hitem okazało się
słoneczne "
piwo". Nie tylko smaczne ale pozwalające przemycić cała gamę witamin :) Przepis na "
piwo"
imbirowe zaczerpnięty od Jamiego Olivera.
Składniki:10 dkg korzenia
imbiru2 łyżki
cukruduża
cytrynalitr
wody gazowanejdojrzałe
mangoPrzygotowanie:
Imbir myję i ścieram na grubej tarce razem ze skórką.
Cytrynę szoruje i parzę a następnie ścieram skórkę. Startą
skórkę z cytryny dodaję do startego
imbiru i ugniatam razem przez chwilę. Do dzbanka przekładam
imbir ze skórką, dodaję
cukier i wyciśnięty
sok z cytryny. Zalewam
wodą mineralną i odstawiam na 10 do 15 minut. W tym czasie obieram
mango, miąż przekładam do blendera i miksuje na gładka masę.Zmiksowany miąższ
mango łączę z
wodą i dokładnie mieszam.
Napój najlepiej smakuje schłodzony, jednak dla dzieci pozostawiam go w temperaturze pokojowej.