Wykonanie
Suszę, znów. Lato,
owoce, warzywa, a ja suszę. Namiętnie! W tym roku mam już gotowe
torebki z suszonymi
truskawkami,
wiśniami,
czereśniami, ususzyłam trochę
rabarbaru do granoli i czekam na
morele, mirabelki i
śliwki, ale kto wie co tam jeszcze ciekawego w tym roku ususzę. Przymierzałam się po raz kolejny do domowej granoli kokosowej, o którą dzieci mnie już długo proszą, ale nigdzie nie mogłam znaleźć suszonego
ananasa bez dosładzaczy i siarki. No bo kto to słyszał dosładzać ananasa? Nim suszarka dobrze ostygła po wiśniach, postanowiłam ususzyć
ananasa . Dojrzałego, soczystego, słodkiego
ananasa zamieniłam w suszone kawałeczki, giętkie, obłędnie słodkie, najlepsze!
Kocham lato, trochę mniej emocjonalną miłością niż wiosnę, ale kocham gdy jeśli ciepło, gdy nosze sukienki, gdy grzmią letnie burze. Uwielbiam lato za
owoce, za zieleń na straganie, za soczystość i lekkość na talerzu. Lubię lato za tęsknotę, za każdy dzień, który spędzamy z dziećmi w domu, na wakacjach i bez nich, gdy szaleńczo tęsknimy za nasza dużą już trójką młodzieży. Muzycznie tęsknię za Adele. Bardzo. W listopadzie ma się ukazać kolejny James Bond, Spectre, a ja głowie mam ostatni chyba utwór, który narała Adele, własnie z poprzedniego Bonda. Ucichła dziewczyna, a ja tu tęsknię. Słucham dziś jej płyty "21" z 2011 roku, sporo czasu minęło. Posłuchajcie "Lovesong" Adele ...Nie ciągnie mnie zupełnie do suszenia
bananów, po prostu za bardzo je lubimy na świeżo i w koktajlach, ale już taki suszony
ananas, czy
mango absolutnie fantastycznie smakują w granoli, czy podgryzania jako podwieczorek . Ostatnio dzieciaki okrutnie nudzą, żeby im zrobić granolę
kokosową . Jasną chrupiącą, słodką od
ananasa i wiórków
kokosa. Szukałam w sklepach
ananasa suszonego, który byłby bez siarki, ale przede wszystkim
cukru. Zjeździłam kilkanaście sklepów i nic. Wszystkie w składzie miały wiele wiele niepotrzebnych składników, a przecież mógłby być sam
ananasa, prawda? Niestety dostawy eko produktów od BioPlanet ostatnio marne w mojej okolicy, ale udało mi się kupić trzy piękne, ponad 1,5 kilogramowe
ananasy. Dojrzałe słodkie, soczyste. Każdy w cenie poniżej 5 zł i bardzo mnie korciło, żeby je ususzyć. W końcu kto nie próbuje ten nie wie :)
W moich przepastnych szufladach kuchennych z "przydasiami" mam takie urządzonko jak na zdjęciu powyżej - to "
ananas slicer", czyli wykrawacz do
ananasów . W zestawie są trzy kręciołki z plastikowymi ostrzami do krojenia 3 wielkości
ananasów - małych, średnich i dużych. W użyciu w zasadzie tylko jedno z nich miałam, to największe. Ot duże
ananasy mi się trafiają. Wystarczy ściąć pióropusz i spód
ananasa, ustawić go w głębokim talerzu (by zachować wyciekający sok) i kręcąc zgodnie z ruchem wskazówek zegara wycinać spiralę z
ananasa To bardzo bardzo proste i sprytne.Jeżeli zdarzy się, że
ananas był szerszy niż moje najszersze ostrze, rozkrawam pustą skorupę
owocu na dwie części i nożem szefa wycinam jeszcze płaskie plastry tuż przy skórce. Miksuję je
potem na mus wraz z
sokiem, który wyciekł do talerza podczas wykrawania miąższu.
Ananasowy przydaś nie jest jakoś specjalnie często w użyciu, ale bardzo bardzo ułatwia obieranie i krojenie
ananasa. Ot mały mój przydasiowy bzik.
W kilka chwil z pięknego dużego
ananasa uzyskuję zgrabną spiralę, którą już łatwo rozdzielić na plasterki, czy kawałki do sałatki albo ususzenia. Poprzeczną rączkę odpina się z ostrza i zsuwa spiralę na talerz. Wystarczy
potem wyjąć ze środka twarde jądro
ananasa i gotowe.
Ananas obrany i gotowy do eleganckiego podania.Oczywiście gdy przyrządzam grillowanego
ananasa albo robię z
ananasa koktajle, nie bawię się "przydasiem", tylko zwyczajnie odkrawam nożem skórkę i czasami, CZASAMI udaje mi się nawet tak ją wyciąć, by nie było zbyt wielu oczek do wydłubywania.
W mojej suszarce do
owoców i warzyw, która ma 5 tac (szkoda, ze nie 6) na jedno suszenie wchodzą 2 duże
ananasy lub 3 średniej wielkości .
Potem wystarczy włączyć zasilanie, ustawić temperaturę i zająć się zupełnie innymi sprawami. Suszenie samo się dzieje, jeśli jestem w domu, co mniej więcej 2-3 godziny zamieniam tace - najniższa przestawiam na górę, a za kolejne 2 godziny powtarzam to następną najniższa tacą. Ale gdyby zostawić suszenie na całą noc, też nic się nie zadzieje raczej, tylko trzeba dopilnować, by na najniższej tacy były najgrubsze kawałki i najciaśniej ułożone, wówczas suszenie będzie przebiegać równomiernie.Czy suszenie suszenie
ananasa jest ekonomiczne? Trudno mi to przeliczyć dokładnie (nie mam siły liczyć zużycia prądu, ale suszarka ma niewielkie pobory energii, znacznie mniejsze niż piekarnik), ale trochę matematyki, przynajmniej jeśli chodzi o koszt samego produkty przedstawiam poniżej.Świeży
ananas o wadze ok 1,6 kg kosztował 5 zł (dla równego rachunku)po wycięciu skórki, pióropusza i twardego rdzenia pozostało ok 700g
owoca do ususzeniapo 9-11 godzinach suszenia uzyskałam ok 100g suszonych plasterkówCzyli cena 100g suzonego
ananasa to 5zł (circa, oczywiście + energia)Cena 100g opakowania suszonego
ananasa bez dodatku siarki,
cukru,
syropu glukozowo-gruktosowego, konserwantów etc to ok 9-11zł (sprawdzałam cenę
ananasa eco od BioPlanet).Suszony
ananas "zwykły", tj zawierający zarówno
cukier jak i wszystkie inne "extrasy" to koszt ok 6-8 zł za 80g opakowanie.Dla mnie to prosta kalkulacja - wolę ususzyć, ale oczywiście warto rozejrzeć się w sklepach i poszukać najlepszej jakości
ananasa suszonego, który ma w składzie wyłącznie
ananasa. Jeśli nie uda się kupić świeżego
ananasa w dobrej cenie, taka opcja wyjdzie taniej.Szalenie mnie zaskoczyło, że
ananas podczas suszenia wcale nie ciemnieje, czyli po co ta siarka? A ponoć używana jest dla zachowania koloru
owoców. Struktura domowym sposobem suszonego
ananasa jest bardziej elastyczna, z pewnością "extrasy" (w tym siarka) w masowej produkcji powodują, że jest on bardziej suchy i chrupki.Jak przechowywać
ananasa suszonego domowym sposobem ? Ja z pewnością zdecyduję się na zamrożenie suszonego
ananasa w woreczku strunowym . Zajmuje niewiele miejsca, a tak będzie dla niego najbezpieczniej. Ale oczywiście można go od razu dodać do granoli kokosowej, w której wymieszany z suchymi uprażonymi ziarnami i
płatkami nie będzie miał szansy na utratę walorów
smakowych, czy spleśnienie. Boshh jest po prostu PYSZNY!2 duże dojrzałe
ananasy - po ok 1,6kgsuszarka do
warzyw i owocówAnanasa obierz ze skóry, wytnij twardy rdzeń ze środka, a miąższ pokrój w dość cienkie plastry, a
potem niewielkie kawałki. Układaj kawałki
ananasa na tacach suszarki.Susz ok 9-11 godzin w temperaturze 70°C kilkukrotnie zmieniając ułożenie tac w trakcie.
Potem można jeszcze dosuszyć w niższej temperaturze - ok 50°C przez 2-3 godziny. W zależności od tego jaki stopień wysuszenia chcesz uzyskać.
Ananasa wysuszonego na "elastycznie" przechowuję w woreczku strunowym w zamrażarce. Używaj do granoli, do chrupania, do deserów, albo drobno posiekany jako posypka do
lodów czekoladowych.