Wykonanie
Dzisiaj wpis gościnny. Ja robiłam tylko zdjęcia, a danie przygotowywał mój mąż. Prawdę mówiąc zazwyczaj to właśnie mój mąż przygotowuje bigos, ja się tylko przyglądam. No oczywiście
potem z miłą chęcią degustuję.

Składniki:1 - 1,5 główki
młodej kapustyocet1 pętko
kiełbasy swojskiej1 pętko
białej kiełbasyok 30 dag
boczku parzonego2 - 3
cebulekilka łyżek
koncentratu pomidorowego2 - 3
marchewkisól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyWykonanie:
Kapustę poszatkować. Skropić
octem i przez chwilę obgotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną
cebulę. Następnie podsmażyć
kiełbasę i
boczek (wszystko pokrojone w kosteczkę).
Kapustę odcedzić i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną
wody, dodać do niej pokrojone
marchewki, podsmażone
mięso i
cebulę. Dusić pod przykryciem dodając liść, ziele i doprawiając do smaku. Pod koniec dodać koncentrat. Dusić aż
kapusta będzie miękka (nie zajmie to dużo czasu, około pół godziny).