Wykonanie
Mięso kaczki świetnie komponuje się z delikatną
słodyczą. Jest oryginalne w smaku i aromatyczne. I niezależnie od tego, czy gra w daniu pierwsze skrzypce, czy jest jednym z wielu składników - jego obecność zawsze uczyni potrawę bardziej wykwintną.Do przekąski wykorzystaliśmy przyprawione
solą,
pieprzem i
czosnkiem, upieczone udka
kaczki. Lepiej nadają się na farsz niż pierś, ponieważ mają więcej
tkanki tłuszczowej i nieco inną strukturę
mięsa. Doskonałą opcją będzie wykorzystanie
mięsa z kaczego udka konfiturowanego, czyli podobnego jak w przepisie na Konfiturowane udko z gęsi . Do farszu możecie oczywiście wykorzystać kaczą pierś, będzie jednak wymagała ona doprawienia dodatkową ilością tłuszczu, aby nadzienie nie było zbyt suche.W wersji bezmięsnej spróbujcie Pierożków z
serami,
szpinakiem i świeżą
miętą .Polecamy też więcej przepisów na: Pierogi,
MięsaNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
ciasto filo,
kaczkę,
cebulęSkładniki:
ciasto filo3 upieczone udka
kaczkisólpieprzkilka listków świeżej
miętymasło do smarowania
Konfitura z
cebuli:4
cebule2 łyżki
miodu1 duża łyżka
masłasólpieprz1-2 łyżeczki
zielonego pieprzu w zalewieDodatkowo:4
owoce kumkwatu100 g
cukru + 200 ml
wody1
pomarańcza8
suszonych moreliPrzygotowanie:
Konfitura z
cebuli:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, włożyć do naczynia, dodać
masło, przyprawić
solą i
pieprzem. szklić powoli i na małym ogniu około 30 minut do momentu, aż zbrązowieje, następnie dodać
miód i dusić jeszcze około 10-15 minut. Na końcu przyprawić całymi ziarnami
zielonego pieprzu.
Owoce: Kumkwat wyszorować, przekroić na pół, wydrążyć środek i gotować w wodzie z
cukrem aż zmięknie. Wlożyć całe,
suszone morele i odstawić.
Pomarańczę wyszorować, obrać ze skórki. Skórkę oczyścić z albedo, pokroić w julienne i krótko obgotować - 3-krotnie zmieniając
wodę. Odstawić. Obrany ze skórki miąższ
pomarańczy wyfiletować, czyli oczyścić z błon i wyciąć pojedyncze fileciki czystego miąższu.Farsz
mięsny: Upieczone
mięso oddzielić od kości, rozdrobnić, posiekać, doprawić
solą,
pieprzem i
miętą.
Masło roztopić. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć 3 arkusze
ciasta filo jeden na drugim. Pociąć na paski szerokości ok. 7 cm. Posmarować obficie roztopionym
masłem. U podstawy każdego paska kłaść farsz
mięsny i zawijać w trójkąty. Układać na blachę. Każdy pierożek posmarować ze wszystkich stron stopionym
masłem. Piec do zrumienienia.Pierożki podawać na ciepłej
konfiturze z
cebuli z dodatkiem
owoców.
,Składnik główny:
kaczka,Składnik główny:
ciasto filo,Składnik główny:
cebula,Rodzaj dania:
Mięsa,Przekąska,