ßßß Cookit - przepis na Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli

Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli

nazwa

Wykonanie

Mięso kaczki świetnie komponuje się z delikatną słodyczą. Jest oryginalne w smaku i aromatyczne. I niezależnie od tego, czy gra w daniu pierwsze skrzypce, czy jest jednym z wielu składników - jego obecność zawsze uczyni potrawę bardziej wykwintną.
Do przekąski wykorzystaliśmy przyprawione solą, pieprzem i czosnkiem, upieczone udka kaczki. Lepiej nadają się na farsz niż pierś, ponieważ mają więcej tkanki tłuszczowej i nieco inną strukturę mięsa. Doskonałą opcją będzie wykorzystanie mięsa z kaczego udka konfiturowanego, czyli podobnego jak w przepisie na Konfiturowane udko z gęsi . Do farszu możecie oczywiście wykorzystać kaczą pierś, będzie jednak wymagała ona doprawienia dodatkową ilością tłuszczu, aby nadzienie nie było zbyt suche.
W wersji bezmięsnej spróbujcie Pierożków z serami, szpinakiem i świeżą miętą .
Polecamy też więcej przepisów na: Pierogi, Mięsa
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto filo, kaczkę, cebulę
Składniki:
ciasto filo
3 upieczone udka kaczki
sól
pieprz
kilka listków świeżej mięty
masło do smarowania
Konfitura z cebuli:
4 cebule
2 łyżki miodu
1 duża łyżka masła
sól
pieprz
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
Dodatkowo:
4 owoce kumkwatu
100 g cukru + 200 ml wody
1 pomarańcza
8 suszonych moreli
Przygotowanie:
Konfitura z cebuli: Cebulę obrać, pokroić w piórka, włożyć do naczynia, dodać masło, przyprawić solą i pieprzem. szklić powoli i na małym ogniu około 30 minut do momentu, aż zbrązowieje, następnie dodać miód i dusić jeszcze około 10-15 minut. Na końcu przyprawić całymi ziarnami zielonego pieprzu.
Owoce: Kumkwat wyszorować, przekroić na pół, wydrążyć środek i gotować w wodzie z cukrem aż zmięknie. Wlożyć całe, suszone morele i odstawić. Pomarańczę wyszorować, obrać ze skórki. Skórkę oczyścić z albedo, pokroić w julienne i krótko obgotować - 3-krotnie zmieniając wodę. Odstawić. Obrany ze skórki miąższ pomarańczy wyfiletować, czyli oczyścić z błon i wyciąć pojedyncze fileciki czystego miąższu.
Farsz mięsny: Upieczone mięso oddzielić od kości, rozdrobnić, posiekać, doprawić solą, pieprzem i miętą.
Masło roztopić. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć 3 arkusze ciasta filo jeden na drugim. Pociąć na paski szerokości ok. 7 cm. Posmarować obficie roztopionym masłem. U podstawy każdego paska kłaść farsz mięsny i zawijać w trójkąty. Układać na blachę. Każdy pierożek posmarować ze wszystkich stron stopionym masłem. Piec do zrumienienia.
Pierożki podawać na ciepłej konfiturze z cebuli z dodatkiem owoców.
,
Składnik główny:
kaczka,
Składnik główny:
ciasto filo,
Składnik główny:
cebula,
Rodzaj dania:
Mięsa,
Przekąska,
Źródło:http://artkulinaria.pl/przepisy/chrupiace-pierozki-z-kaczka-na-konfiturze-z-cebuli