ßßß Cookit - przepis na Świąteczny sernik z nutą piernika, śliwki i pomarańczy

Świąteczny sernik z nutą piernika, śliwki i pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Gęsty i aromatyczny sernik, pachnący piernikiem, śliwkami i pomarańczą . Ten sernik posiada wspaniale równą powierzchnię, dzięki czemu glazura idealnie się na nim prezentuje.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: twaróg
Ciasto kruche:
300 g mąki (z tego odjąć 2 płaskie łyżki)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
Masa twarogowa:
1500 g twarogu tłustego (do serników zawsze używam twaróg hajnowski)
450 g cukru pudru
9 jajek
90 g masła
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 cała pomarańcza (ok. 250 g)
150 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowo-piernikowa
wykonana z tego przepisu : 1 cała porcja do pokrycia całego sernika, lub 1/2 porcji do przykrycia tylko wierzchu ciasta
+ 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przed przygotowaniem polecam:
poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół.
Ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, przyprawę do piernika, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Formę o średnicy ok 30 cm delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche. Nadmiar odciąć i odłożyć do lodówki (z tego ciasta upiec osobno małe kruche gwiazdki do dekoracji sernika). Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Ser: Twaróg trzykrotnie zmielić. Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnuszka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Odlać wodę, wlać zimną i ponownie doprowadzić do wrzenia - gotować ok. 5 minut. Ten cykl powtórzyć raz jeszcze (czyli w sumie blanszujemy pomarańczę 3 razy). Ostudzić, pokroić na kawałki i zmielić przy pomocy maszynki, którą mieliliśmy twaróg.
Żółtka oddzielić od białek. Do miski włożyć miękkie masło, żółtka i cukier puder - utrzeć przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Pod koniec wymieszać z pomarańczą i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno i dokładnie wymieszać z masą serową.
Boki foremki posmarować masłem. Ostudzone, kruche ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180 stopni piec 30 minut, nastepnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Jeżeli wierzch sernika zacznie się rumienić, można go przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Schłodzić w lodówce przed polaniem glazurą.
Polewa: wykonać według przepisu, dodając do składników przyprawę do pierników. Sernik polać równomiernie glazurą czekoladową. Wyrównać wierzch szerokim nożem i odstawić do zastygnięcia. Przed polaniem sernik powinien być schłodzony w lodówce.
,
Składnik główny:
twaróg,
Składnik główny:
pomarańcze,
Składnik główny:
śliwki suszone,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/swiateczny-sernik-z-nuta-piernika-sliwki-i-pomaranczy