Wykonanie
Gęsty i aromatyczny sernik, pachnący piernikiem,
śliwkami i
pomarańczą . Ten sernik posiada wspaniale równą powierzchnię, dzięki
czemu glazura idealnie się na nim prezentuje.Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
twarógCiasto kruche:300 g
mąki (z tego odjąć 2 płaskie łyżki)200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 płaskie łyżki
przyprawy do piernikaMasa twarogowa:1500 g
twarogu tłustego (do serników zawsze używam
twaróg hajnowski)450 g
cukru pudru9
jajek90 g
masła2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej1 cała
pomarańcza (ok. 250 g)150 g
powideł śliwkowychPolewa czekoladowo-piernikowawykonana z tego przepisu : 1 cała porcja do pokrycia całego sernika, lub 1/2 porcji do przykrycia tylko wierzchu ciasta+ 1 łyżeczka
przyprawy do piernikaPrzed przygotowaniem polecam:poradnik o kruchym cieście - o składnikach, przygotowaniu i pieczeniuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół.Ciasto kruche:
mąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier,
przyprawę do piernika, nałożyć zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Formę o średnicy ok 30 cm delikatnie wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche. Nadmiar odciąć i odłożyć do lodówki (z tego ciasta upiec osobno małe kruche gwiazdki do dekoracji sernika). Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Ser:
Twaróg trzykrotnie zmielić.
Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnuszka i zalać zimną
wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Odlać
wodę, wlać zimną i ponownie doprowadzić do wrzenia - gotować ok. 5 minut. Ten cykl powtórzyć raz jeszcze (czyli w
sumie blanszujemy
pomarańczę 3
razy). Ostudzić, pokroić na kawałki i zmielić przy pomocy maszynki, którą mieliliśmy
twaróg.
Żółtka oddzielić od
białek. Do miski włożyć miękkie
masło,
żółtka i
cukier puder - utrzeć przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać
twaróg, cały czas miksując. Pod koniec wymieszać z
pomarańczą i
mąką ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno i dokładnie wymieszać z masą
serową.Boki foremki posmarować
masłem. Ostudzone, kruche ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Wlać masę
serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180 stopni piec 30 minut, nastepnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Jeżeli wierzch sernika zacznie się rumienić, można go przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Schłodzić w lodówce przed polaniem glazurą.Polewa: wykonać według przepisu, dodając do składników
przyprawę do pierników. Sernik polać równomiernie glazurą
czekoladową. Wyrównać wierzch szerokim nożem i odstawić do zastygnięcia. Przed polaniem sernik powinien być schłodzony w lodówce.



,Składnik główny:
twaróg,Składnik główny:
pomarańcze,Składnik główny:
śliwki suszone,Rodzaj dania:Ciasto,